Over mij

Foto: Mick's fotografie
Foto: Mick's fotografie

Ik begon met pianospelen toen ik 8 jaar oud was, nadat ik al járen gefascineerd was door de toetsen op het orgel bij mijn opa en oma. Ik had nooit het plan klassieke muziek te leren spelen, maar mijn docent zette het me voor en het ging me eigenlijk wel goed af. Zo kwam ik geleidelijk aan in aanraking met het genre. En op mijn 18e ging ik studeren aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar ik zowel mijn Bachelor als mijn Master Klassiek Piano heb behaald.

Dat gebeurde allemaal niet met oogkleppen op ;-) Naast de klassieke muziek die ik op de piano speelde, luisterde ik eigenlijk alles wat los en vast zat. En dat doe ik nog steeds! Van reggae tot metal, via Beyonce naar blues. Vooral die laatste is toch wel favoriet; ieder jaar bezoek ik een paar blues/rootsfestivals en veel concerten.

Ik ben heel blij dat ik met mijn leerlingen ook met heel uiteenlopende muziekstijlen bezig kan zijn. Met de ene leerling werk ik aan een Sinfonia van J.S. Bach en met de ander zoek ik Karma Police van Radiohead uit. Zelf miste ik dat stiekem toch een beetje vroeger.

Klassiek pianoles betekent namelijk niet dat je alleen maar klassieke muziek speelt. De term klassiek slaat meer op de manier waarop je leert pianospelen. Een goede basis vind ik heel belangrijk. Maar van daaruit het ontdekken van verschillende muziekstijlen ook. 


Biografie

Foto: Tiemen Voorhorst
Foto: Tiemen Voorhorst

Anouk de Jong rondde in juni 2011 haar Masterstudie piano af aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle, waar zij studeerde bij Sepp Grotenhuis, Frank van de Laar en Marien van Nieukerken.

Ze is actief op het gebied van kamermuziek en speelt in zowel wisselende als vaste bezettingen.  Als onderdeel van Vliegwiel speelde zij in twee vernieuwende opera-producties en toerde daarmee langs de Nederlandse theaters.

Daarnaast werkt zij op projectbasis als repetitor, in samenwerking met docenten van o.a. ArtEZ Hogeschool voor de kunsten.

Binnen de kamermuziek neemt liedbegeleiding een belangrijke plaats in als onderdeel van haar studie. Zo werkt zij met verschillende zangers en deed veel ervaring op tijdens lessen van vooraanstaande docenten, onder wie Rudolf Jansen.

Op het gebied van piano solo heeft zij een brede interesse, waarin ook veel ruimte is voor het 20e-eeuwse repertoire. Zo voerde zij in november 2008 de Rhapsody in Blue van George Gershwin uit als onderdeel van haar Bachelor examen. 

Voor piano solo volgde zij masterclasses bij Katariina Liimatianen, Anna Wesolowska, Juris Zvikovs en Ralph van Raat.

Als docente is zij verbonden aan Home of Talents te Goor en heeft zij een eigen lespraktijk in de omgeving van Nijverdal.