Biografie

Foto: Tiemen Voorhorst
Foto: Tiemen Voorhorst

Anouk de Jong rondde in juni 2011 haar Masterstudie piano af aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle, waar zij studeerde bij Sepp Grotenhuis, Frank van de Laar en Marien van Nieukerken.

Ze is actief op het gebied van kamermuziek en speelt in zowel wisselende als vaste bezettingen, zoals een fluit-piano duo met Maartje Valk. Als onderdeel van Vliegwiel speelde zij in twee vernieuwende opera-producties en toerde daarmee langs de Nederlandse theaters.

Daarnaast werkt zij op projectbasis als repetitor, in samenwerking met docenten van o.a. ArtEZ Hogeschool voor de kunsten.

Binnen de kamermuziek neemt liedbegeleiding een belangrijke plaats in als onderdeel van haar studie. Zo werkt zij met verschillende zangers en deed veel ervaring op tijdens lessen van vooraanstaande docenten, onder wie Rudolf Jansen.

Op het gebied van piano solo heeft zij een brede interesse, waarin ook veel ruimte is voor het 20e-eeuwse repertoire. Zo voerde zij in november 2008 de Rhapsody in Blue van George Gershwin uit als onderdeel van haar Bachelor examen. 

Voor piano solo volgde zij masterclasses bij Katariina Liimatianen, Anna Wesolowska, Juris Zvikovs en Ralph van Raat.

Als docente is zij verbonden aan Muziekschool Hof van Twente te Goor en heeft zij een eigen lespraktijk in de omgeving van Nijverdal.

 

Foto: Laura Kok © 2015
Foto: Laura Kok © 2015

 

Duo Maartje Valk | Anouk de Jong

Maartje en Anouk groeiden beiden op in Nijverdal, maar leerden elkaar pas in 2013 kennen tijdens een toevallige samenwerking. De klik was zo goed, dat ze besloten als duo verder te gaan.

Zij delen een grote liefde voor het 20e-eeuwse repertoire met een accent op muziek uit Frankrijk en Nederland.

Vliegwiel - Alle leden van Vliegwiel zijn weg van opera. De muziek, de regie, de kostuums, de interactie, de emoties geven het gevoel van vrijheid. Ieder kan opera op een andere manier beleven. Er zijn een aantal aspecten veranderd in de samenleving sinds de uitvinding van deze kunstvorm. Toch is het concept hetzelfde gebleven. Wij zijn van menig dat er meerdere mogelijkheden zijn ontstaan. Opera’s voor mensen met een drukke baan; een opera met personages uit deze tijd; een opera waar je de gesproken tekst wel begrijpt zonder de boventiteling te lezen of je te begraven in het programmaboek.

Vliegwiel was in het seizoen 2013/2014 te zien en te horen in theaters door heel Nederland met de theateropera Schuim. In de seizoenen 2014/2015 en 2015/2016 toerde Vliegwiel langs de theaters met de voorstelling AS.